banjir warga asing

berhenti sekejap dgn puisi dan kata-kata penuh kasih. Kali ni nk bg pandangan sikit pasal NEGARA KITA YG DA ALMOST 40% BUKAN ORG KITA.

Memandangkan keretaku kini dah xde. Maka daku kene lah amek bus utk ke kelas. Metro atau S.J bus menjd pilihan sebab lebih murah 50sen dr rapid (kita kene berbelanja bijak)

Berbalik pd cerita, sepanjang perjalanan daku ke kelas dr selayang ke KLMU yg terletak dekat ngn chow kit (aku taw tmpt amat sadis)
Daku perhatikan setiap org yg naek turun dr bas. Percaya atau tidak hanya 6 org sahaja berwarga negarakan malaysia (berdasarkan pemerhatian muka mereka)

Itu just dkt dlm bus. Sepnjg jalan di chow kit pulak, semua nya warga asing, ulang suara SEMUANYA warga asing. Baek yg peniaga mahupun pembeli.

Rasa macam dah x perlu pergi ke jakarta or bandung. Kt mlysia ni sendri dah mcm mini indonesia dah. Yg paling menyakitkan hati, diorg letak harga barang yg dorg jual tu subhanallahh! mahal nye ya allah! Mengalahkan harga org kita.

Pergi pulak ke kedai mamak yg ade, cuba kite ringan mulut sikit bertanya, siape tuan pnye kedai. Berani kerat ermm kerat ranting la yg tuan kedai bkn org kite. Pastu die pnye waiter hanye pndi sebut nombor n menu yg ade.

X cukup dgn cekik darah. Dorg buat hal plak. Rompak, samun, pukau mostly warga asing yg wat. Bkn kita. Dah x tenteram rakyat kita.

Kdg2 malu ngn pelancong. Takut dorg beranggapan bhwa warga asing ni lah rakyat mlysia. Sdgkan mereka hnye menumpang aje.

Yg peliknya, mana org kita pergi?? Kat chow kit mereka pegang, central market juga hak mereka. Habis kita??


Bkn niat nk menghalau mereka. Tp.. Mane hak kite sbgai rakyat mlysia? fikirkan lah.


**ade ciri2 jadik wakil rakyat x aku?? Hhaha!

2 comments:

anis;LaDolceVita. said...

SAYE SUKE DAN SETUJU DGN POST INI.
;D

nutdieya said...

trimas anis :)